Rabu, 9 Oktober 2013

Penyimpanan dan Pengendalian Perahan susu Ibu


Antara perkara-perkara yang perlu disediakan dan diketahui untuk penyimpanan dan pengendalian susu ibu adalah :

1. BEKAS PENYIMPANAN YANG SESUAI

* bekas plastik atau botol susu bebas BPA (Bisphenol-A)
* bekas kaca atau bekas plastik berbucu keras (seperti Tupperware)
* breast milk storage liners yang memang dikhususkan untuk menyimpan perahan susu ibu
* Bekas dadih - Ianya boleh digunakan sehingga 3 kali sebelum dibuang.

Pastikan setiap bekas penyimpanan telah dibersihkan, disteril dan dikeringkan dengan sempurna sebelum digunakan.



2. Apabila susu telah disimpan di dlm bekas, pastikan setiap bekas ditandakan dgn lebel.

* Tarikh Perahan (Guna susu yang terdahulu)
* Waktu perahan (Guna susu yang terdahulu)
* Kuantiti susu yang diperah
* Nama Bayi (untuk mengelakkan tertukarnya perahan susu ibu tadi jika ramai bayi di taska/ pusat jagaan harian)

Simpan susu dalam kuantiti mencukupi untuk 1 kali penyusuan untuk 1 bekas, contohnya 2 – 4 oz sahaja setiap bekas untuk mengelakkan pembaziran.


3. TEMPAT PENYIMPANAN

SUHU BILIK?

* Jika bilik tidak ber-AC (aircond) (25 oC - 37 oC), disarankan tidak lebih dr 4 jam
* Jika bilik ber-AC (15 oC - 25 oC), boleh sampai 6-8 jam

catatan: suhu di atas harus stabil, cth bilik ber-AC, tidak dioffkan spjg botol ASI ada di dalam bilik tersebut.

Nak tahu bagaimana supplement Shaklee boleh membantu anda untuk mendapatkan susu yang banyak... sila klik untuk maklumat lanjut. sumber : 
KelabSusuIbuMelaka

 Pertanyaan, konsultasi dan pesanan produk boleh hubungi saya di:

♥ Sitinor Kamisah (Sid 932796 )
♥ sms/whatsApp: 0123654210
♥ Fb: Ishasupplement  sila klik LIKE utk info terkini
♥ Pm untuk best price dari saya hanya untuk anda 
♥ COD : Jasin & Bemban & penghantaran ke seluruh Malaysia

Tiada ulasan:

Pages

My beloved Iqil Irfan

Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers

My Beloved Irdina Insyirah

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers